Parallelsession 1A

Filantropi og evaluering

De seneste år har fonde og filantropiske indsatser fået større og større indflydelse på områder, som traditionelt set har været varetaget af den offentlige sektor. Den nok mest markante og betydningsfulde donation er kommet med den A.P. Møllerske Støttefonds donation på trekvart milliard til socialområdet. Med disse penge iværksættes vidensprojekter og konkrete initiativer, som har til hensigt at bedre livet for udsatte borgere.

Filantropi er interessant i evalueringskontekst, da der ikke er tale om offentligt virke, som er underlagt krav om demokratisk gennemsigtighed og kontrol. Fondene har således større frihed til at selv at vælge, hvad og hvordan der evalueres. Formålet med evaluering af filantropiske indsatser kan således potentielt set afvige fra evaluering af offentlige indsatser, og dermed kan det være fordelagtigt at anvende andre midler og metoder.

I de seneste år har vi set et øget fokus på strategiske og målrettede evalueringer blandt de filantropiske aktører, hvor evalueringerne minder om det, man kunne have foretaget i den offentlige sektor. Der anvendes i højere grad en ekstern evaluator, og målene med de enkelte evalueringer forbindes, fx via tanker om collective impact.

På denne session vil oplægsholderen præsentere en overordnet forståelse af filantropisk evaluering, herunder principper, muligheder, forpligtelser og dilemmaer. Dernæst præsenteres den A.P. Møllerske Støttefonds strategiske og konkrete mål med evaluering af den sociale indsats, herunder brug af forskellige typer af viden og data i forhold til disse mål.

Der kræves ingen særlige forudsætninger for at deltage i sessionen.  

Præsentation

Oplægsholder

Katja Teilmann, sekretariatsleder, Den A.P. Møllerske Støttefond – det sociale initiativ