Mikkel Frost, chefkonsulent og Martin Welzel, manager. Begge fra Pluss Leadership A/S.
De kommende tre år skal Danmarks 13 klyngeorganisationer på erhvervsområdet evalueres ud fra en ny evalueringstilgang, der tager udgangspunkt i, hvilke konkrete samfundsproblemer, organisationer ønsker at bidrage til løsningen af.
Evalueringstilgangen indeholder fire niveauer, hvoraf det øverste er et samfundsniveau. Formålet med evalueringen på samfundsniveau er at undersøge, om det er sandsynligt, at klyngeorganisationerne har bidraget til at skabe impact ift. løsningen af én eller flere samfundsudfordringer, og at tydeliggøre over for organisationerne, hvordan de kan prioritere deres ressourcer for at skabe størst mulig impact.
Evalueringen på samfundsniveau tager udgangspunkt i nedenstående evalueringsmodel. Modellen kan bruges til at vurdere, hvordan projekter bidrager til at påvirke de kræfter, som fremmer eller hæmmer den ønskede udvikling i et samfundsproblem.
Pluss Leadership har i 2024 bl.a. anvendt modellen til at vurdere, hvilket potentiale Energy Cluster Denmarks projekter har for at reducere prisen for el produceret af havvind (LCOE) og Danmarks CO2-udledning frem mod 2030. Rapporten kan findes her: https://www.energycluster.dk/wp-content/uploads/2024/11/Effektmaaling-af-Energy-Cluster-Denmark__2024.pdf.
Med dette oplæg ønsker vi at invitere jer til diskussion og afprøvning af, hvordan modellen kan anvendes til at undersøge organisationers impact på samfundsudfordringer på andre fagområder end erhvervsfremme. Modellen kan samtidig tjene til en diskussion af, hvordan organisationer prioriterer deres ressourcer og midler mest effektivt og strategisk i målet om at løse en samfundsudfordring.

Forklaring af trinene i modellen:
- Fastlæggelse af, hvilken overordnet impact, man ønsker at skabe i branchen/samfundet.
- Identifikation af de centrale drivkræfter, der – i forskelligt omfang – påvirker muligheden for at skabe den ønskede effekt/impact.
- Gennemgang af, hvilke projekter/indsatser i porteføljen, der påvirker en eller flere af de identificerede drivkræfter.
- Vurdering af, i hvilket omfang hvert projekt påvirker drivkræfterne. For projekter der er hhv. afsluttede (<) og igangværende (u).
- Vurdering af organisation X’s bidrag til gennemførelsen af de listede projekter.
Deltagerudbytte:
Deltagerne går fra sessionen med:
- Indsigt i en ny tilgang til måden at måle impact på
- Et konkret redskab til at prioritere indsatser og ressourcer i arbejdet med at løse samfundsudfordringer
Deltagerforudsætninger:
Der kræves ingen særlige forudsætninger for at deltage. Oplægget er særligt interessant for personer, der arbejder med at løse samfundsudfordringer via projekter – eller personer der arbejder med at måle impacten heraf. Vi byder alle erfaringer velkomne og håber på at dele og diskutere modellen på tværs af fagligheder.